Rosja - Nowa Potęga?
|
28-12-2014, 11:13 PM
|
|||
|
|||
RE: Rosja - Nowa Potęga?
@CCConeser2
Sorry, może się czepiam, ale dlaczego pisząc po polsku opisy poszczególnych pięściarzy po polsku ich nazwiska piszesz transkrypcją angielską cyrylicy ? Po polsku powinno być np. Denis Bojcow, a nie Denis Boytsov. Co do wartości sportowej bokserów rosyjskich, to problem jest w tym, że teraz, gdy w samej Rosji idą na boks bardzo duże pieniądze, to tamtejsi pięściarze są coraz częściej chowani we własnym grajdołku i nie spieszą im się wyjazdy czy to do Anglii, czy to do Niemiec, albo USA. Na pewno jest tam jednak cała masa talentów i widać, że nie są one marnowane. Inne kraje po rozpadzie ZSRR też sobie świetnie radzą mam tu na myśli przede wszystkim Ukrainę i Kazachstan. Aż szkoda, że nie można byłoby zrobić takich meczy międzypaństwowych jakie były kiedyś w boksie amatorskim. Rosja vs Ukraina emocje pozasportowe ogromne, oglądalność niepojęta, poziom sportowy najwyższy. Drozd vs Usyk, albo Postoł vs Prowodnikow ? Wiem, że to boxing fantasy, ale pomarzyć zawsze można ![]() Z tej twojej trzeciej ligi bokserskiej @Martin wywaliłbym Węgry, Hiszpanię i Rumunię. Wszystkie te kraje poziom sportowy boksu zawodowego mają podobny do nas. Wprawdzie Zsolt Erdei i Karoly Balzsay ( co się z nim dzieje ? ) nie są aktywni od dłuższego czasu, ale obaj byli mistrzami świata. Hiszpanie mają Kiko Martineza w niskich wagach i mają (mieli?) technicznego wirtuoza w półciężkiej Campillo. Z kolei Rumuński boks to przede wszystkim zawodnicy walczący w kraju klonowego liścia: Bute, Ion, a wcześniej Diaconu. Dwóch z nich to byli mistrzowie świata z tym, że ten ostatni już nie boksuje. Włosi mają w tej chwili 3 mistrzów Europy. Francuzi jednego. Nie wiem czy możemy się z nimi równać. Naprawdę jestem bardzo sceptycznie nastawiony co do następnego roku w naszym boksie. ![]() |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości