Piłka nożna ogólnie
|
01-08-2017, 06:43 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-08-2017 06:44 PM przez kubala1122331.)
|
|||
|
|||
RE: Piłka nożna ogólnie
Cytat:Kubala, ale to nie chodzi tylko o wyniki z jednej kolejki, ja podałem tylko przykłady z ostatniego czasu, a przecież takie rezultaty padają właściwie co kolejkę, o awans do ekstraklasy walczyło 8 czy 9 drużyn! W niższych ligach jest podobnie. Masz rację, ale to mimo wszystko są tylko pojedyncze spotkania ![]() Ekstraklasa: Wisła Płock - 12. miejsce Arka Gdynia - 13. miejsce 1. liga: Spadkowicze: Górnik Zabrze - awans Podbeskidzie Bielsko - Biała - 8. miejsce Beniaminki: Stal Mielec - 10. miejsce Znicz Pruszków - spadek GKS Tychy - 14. miejsce Wisła Puławy - spadek Czyli bez rewelacji. Różnica na przestrzeni całego sezonu jest widoczna. Natomiast zgadzam się, że dwa dodatkowe zespoły z drugiej (I) ligi nie zaniżyłyby poziomu w Ekstraklasie. Miedź, GKS czy Zagłębie Sosnowiec spokojnie dzisiaj mogłyby skutecznie walczyć o utrzymanie. Ja kiedyś czytałem, że problem lezy gdzie indziej. Mianowicie, byłoby bardzo dużo meczów bez stawki, bowiem tylko 3 miejsca dają puchary, a 2 spadają. 13 drużyn byłoby niezagospodarowanych. Myślę, że okolo 25 kolejki byłyby już drużyny, które o nic nie walczą. Nie wyobrażam sobie takiego meczu np. Sandecja - Termalica o pietruszkę. Jest to jakiś problem. Jakimś rozwiązaniem byłoby dodanie trzeciego miejsca spadającego, ale to tylko mala kropla w morzu potrzeb. Gdyby 5-6 drużyn grało w pucharach myślę, że gralibyśmy już teraz 18 zespołów. Tak naprawdę nie ma idealnego rozwiązania i to jest spory problem. Ale składając do kupy za i przeciw wszystkich możliwych rozwiązań, 18 drużyn faktycznie wydaje się najrozsądniejsze. Piłkarze mieliby wakacje, nie byłoby jakichś śmiesznych podziałów, dzielenia tabeli i dodawania meczów na siłę. Tylko w końcówce te 5 na 9 meczów w kolejce byłoby o nic. U nas jest jeszcze jeden problem, tak już odchodząc trochę od tematu. Zbyt dużo klubów żyje na koszt Canal+, nie mając praktycznie własnych środków. Widać to teraz na przykładzie Ruchu i Łęcznej, które totalnie się rozsypały, kiedy straciły przychody z praw telewizyjnych. Czytałem gdzieś, że Polsat płaci za prawa do 1. ligi 3 mln złotych. Ogromna przepaść. W normalnym świecie te prawa powinny być świetnym i dużym dodatkiem, a robi się problem, kiedy są jedynym dochodem od którego zależy przyszłość klubów. Tutaj wychodzi też nieudolność prezesów i ludzi zarządzających poszczególnymi zespołami, ale o tym możnaby pisać i pisać... Cytat:Przypomnę młodszym kibicom, że w czasach kiedy najpierw Legia a potem Widzew osiągały bardzo fajne wyniki w LM, w ekstraklasie grało 18 drużyn. Wiemy wiemy, przynajmniej ja ![]() Tak jak sobie piszę te głupoty to tak dochodzę do wniosku, że problemem przy powiększeniu Ekstraklasy do 18. zespołów nie byłby wcale poziom, ale dużo mniejsze emocje, szczególnie w końcówce. Jak ty to widzisz, @Martin? |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 56 gości